Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Δελτιο τυπου ιατρικου συλλογου Θηβων 01-11-2007

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΩΝ
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤΟΚ:
ΘΗΒΑ : 01/11/07


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Ι.Σ. Θήβας με ευθύνη αλλά και με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό την ποιότητα των υπογείων υδάτων και του νερού που παρέχεται για ανθρώπινη κατανάλωση στην περιοχή μας να είναι επιβαρημένα με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.
Το Υπουργείο Υγείας ήδη με σχετικά έγγραφα του (Αρ.Πρωτ. 103103/13.8.2007 και οικ. 10441/10.8.2007) ενημερώνει ότι η ανίχνευση στο νερό εξασθενούς χρωμίου σε συγκέντρωση πάνω απ’ την παραμετρική τιμή, στην περιοχή των Οινοφύτων, καθιστά αυτό επικίνδυνο και ακατάλληλο για πόση και οικιακή χρήση και συνιστά την άμεση διακοπή της χρήσης του.
• Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO/SDE/WSH/03.04.04)
• Η Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των U.S.A. (DHHS)
• Ο κανονισμός αρ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH)
• Το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) σχετικά με την υγειονομική σημασία των χημικών παραμέτρων στο πόσιμο νερό,
κατατάσσουν το εξασθενές χρώμιο και τις ενώσεις του ως ουσίες λίαν τοξικές και καρκινογόνες για τον άνθρωπο.
Το εξασθενές χρώμιο και οι ενώσεις του αποτελούν κυρίως βιομηχανικά απόβλητα. Η τοξική δράση του εξασθενούς χρωμίου μπορεί να προκαλέσει μετά βραχυχρόνια και μακροχρόνια έκθεση και αναλόγως του ποσού της έκθεσης τα εξής:
• Δερματικά εξανθήματα
• Στομαχικές διαταραχές και έλκη
• Αναπνευστικά προβλήματα
• Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
• Βλάβες στα νεφρά και το ήπαρ
• Αλλαγή γενετικού υλικού
• Καρκίνο των πνευμόνων
• Θάνατο
Οι περισσότερες χώρες υιοθετούν όρια έκθεσης 50μgr/lt χρωμίου στο νερό. Αυτά τα επίπεδα θεωρούνται ασφαλή για την προστασία έναντι της τοξικής οξειδωτικής δράσης του εξασθενούς χρωμίου, όχι όμως για την προστασία έναντι της μεταλλαξιογόνου (καρκινογόνου) επίδρασης.
Για την προστασία από καρκινογόνους παράγοντες δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης, αντίθετα ισχύει η αρχή <<όσο χαμηλότερη η έκθεση τόσο μικρότερη η πιθανότητα καρκινογένεσης>>. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι «στην περίπτωση του εξασθενούς χρωμίου η ρύπανση του νερού είναι μη αποδεκτή, διότι είναι τεχνικά δυνατόν να αποφευχθεί>>.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αν και συστήνει κάποια όρια χρωμίου στο πόσιμο νερό (50μg/lt) συστήνει για την αποφυγή καρκινογένεσης όπου είναι εφικτό να ληφθούν μέτρα για την μείωση ή την εξάλειψη του εξασθενούς χρωμίου από το πόσιμο νερό (WHO/SDE/WSH/03.04.04)
Ο Ι.Σ. Θήβας λόγω των αναφερθέντων κινδύνων για την υγεία των πολιτών της επαρχίας μας, δεν μπορεί να δεχθεί την λογική των ορίων του περιεχομένου στο νερό καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου, εφ’ όσον δύνανται να υδροδοτηθούν εναλλακτικά από άλλη πηγή. Στους όμορους δήμους της πόλης των Θηβών ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις. Ωστόσο ζητάμε για την πόλη της Θήβας την άμεση σύνδεση με την Ε.Υ.Δ.Α.Π. τοπ νερό της οποίας είναι απαλλαγμένο από εξασθενές χρώμιο.
Ο Ι.Σ. ζητά διενεργηθούν εργαστηριακές εξετάσεις και για τους άλλους ρύπους όπως το αρσενικό, το κάδμιο και τα άλλα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στο νερό. Επίσης να πραγματοποιηθούν έρευνες για τις συνέπειες της διείσδυσης του εξασθενούς χρωμίου και των άλλων βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα.
Ο Ι.Σ. Θήβας ζητά να σταματήσει η περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος με το εξασθενές χρώμιο καθώς και με άλλες επιβλαβείς ουσίες από τις βιομηχανίες. Για το σκοπό αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα οι υπεύθυνες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των αντίστοιχων Υπουργείων, για εντατικούς ελέγχους στους τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων από τις βιομηχανίες. Ζητούμε μέτρα για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη μόλυνση του Ασωπού ποταμού και να πάρουν την απορρύπανση του. Επίσης ζητούμε να ελεγχθεί και να μας διαβεβαιωθεί ότι στην χωματερή της πόλης μας κατά την διάρκεια της νύχτας δεν απορρίπτονται τοξικά απόβλητα βιομηχανιών.
Ο Ι.Σ. Θήβας καλεί επίσης τους άλλους φορείς της πόλης, τον φαρμακευτικό σύλλογο, τον εμπορικό σύλλογο, το εργατικό κέντρο, τον δικηγορικό σύλλογο, τον σύλλογο δασκάλων, καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, γονέων
Και κηδεμόνων και άλλων φορέων της πόλης μας σε συντονισμό για περαιτέρω ενέργειες για την λύση του προβλήματος.
Τα Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου κατέληξε στην ανωτέρω ανακοίνωση-κάλεσμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης 01/11/07, κατόπιν προτάσεων των μελών του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ Π.   ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Ν.

ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΝΙΚΑΣ Λ.
ΚΑΡΑΜΠΙΤΣΑΚΟΣ Π.
ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ Ι.
ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ Π.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Δ.

2 σχόλια:

βοιωτός είπε...

Καλημέρα. Συγχαρητήρια για το μπλογκ.
Δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον Ιατρικό Σύλλογο Θηβών για επάρκεια συντακτική :-). Αλλά η ουσία είναι ότι και οι γιατροί καταδικάζουν έστω και καθυστερημένα το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή (και τους αυτουργούς;).
Ο Σβίγγος δεν είναι μέλος του Συλλόγου;

agios thomas είπε...

Επιτέλους ξύπνησαν και αυτοί, οι ειδικοί, και αναφέρουν τα προβλήματα.

Αυτό το όσο πιο μικρό όριο, τόσο πιο καλά εγώ δεν το καταλαβαίνω.
Ουσιαστικά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ.
ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ. ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΔΗΜΑΡΧΟ;