Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Εγγραφο του υπουργείου για το νερό των Οινοφύτων


Προσέξτε ειδικά την τελευταία παράγραφο!!!

2 σχόλια:

agios thomas είπε...

Σκέφτομαι πως φωνάζουμε τόσοι άνθρωποι και το αποκαρδιοτικό είναι πως έπαψαν να ακούνε και αυτοί που πριν γίνουν χαλίφηδες, βροντοφώναζαν ΄Δεν πάει άλλο'.
Δεν ακούνε πλέον ούτε τους "αγίους" ,όπως εμένα.
Ούτε τους παπάδες, ούτε και...τα παιδιά τους.

Το είχα διαβάσει το έγγραφο. Ο κόσμος στα Οινοφυτα έχει συνειδητοποιήσει τι παιχνίδι του παίζουν, γιατί εδώ στον Αγιο, ακόμη και το νερό είναι θέμα πολιτική υπεράσπισης.

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΥ ΤΟ ΣΤΕΛΝΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ (ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ EXEISMINIMA)

Ανεβασμένες τιμές σε εξασθενές χρώμιο στα δείγματα του νερού των Σχολείων μας

Αλλη μια ημερίδα για το νερό με καλεσμένους πανεπιστημιακούς και άλλους ειδικούς παρακολουθήσαμε χτες, αυτή τη φορά από τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την ΕΛΜΕ Βοιωτίας, όπου σε δειγματολειψία σε 5 σχολεία της περιοχής προέκυψαν διπλάσιες εως και τετραπλάσιες τιμές σε εξασθενές χρώμιο από τις τιμές που έδινε η ΔΕΥΑΘ.


Την εκδήλωση δεν παρακολούθησε πολύς κόσμος, όσοι όμως ήταν εκεί ενημερώθηκαν για άλλη μια φορά για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου, από την κα Οικονόμου δρα Γεωλόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κο Μπόλια Νομικό Περιβάλλοντος και τον χημικό κ. Θανάση Παντελόγλου, ενώ δύο από τις υπόλοιπες καλεσμένες (μια τέως επιθεωρήτρια δημόσιας υγείας και μι απανεπιστημιακός γιατρός) δεν μπόρεσαννα παρευρεθούν και έστειλαν γραπτές εισηγήσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε παρουσίαση μέλους της ΕΛΜΕ Βοιωτίας το οποίο στα πλαίσια της ευασθητοποίησης των εκπαιδευτικών για την καταλληλότητα του νερού στα σχολεία, παίρνοντας με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές δείγματα από 5 σχολεία της περιοχής στις 6/11/07. Πιο συγκεκριμένα από το Γυμνάσιο Οινοφύτων, 2ο, 3ο, 4ο Γυμνάσιο Θήβας, 1ο Λύκειο Θήβας και Γυμνάσιο Καπαρελλίου στάλθηκαν δείγματα στο ΙΓΜΕ και πήραν τα παρακάτω αποτελέσματα τα οποία και σύγκριναν με αυτά της ΔΕΥΑΘ.

Τα συμπεράσματα είναι ανησυχητικά μιας και τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν διπλάσιες εως τετραπλάσιες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου σε σχέση με τα δείγματα της ΔΕΥΑΘ. Για παράδειγμα στο 4 Γυμνάσιο Θήβας στα δείγματα της ΔΕΥΑΘ στις 24/9/07 έδινε ολικό χρώμιο 12,5 και εξασθενές 6 μg/lt, ενώ στη δειγματοληψία της ΕΛΜΕ με αποτελέσματα από το ΙΓΜΕ στις 6/11/07, εδιναν ολικό 24 και εξασθενές 24 μg/lt.

H κα Οικονόμου στην εισήγησή της είπε περίπου τα ίδια πράγματα που είχε πει και την περασμένη βδομάδα ο συνεργάτης της κ. Καμπούρογλου, για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που δεν είναι ίδιος με αυτον των Οινοφύτων, ανέλυσε την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου, ενώ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Παντελόγλου όταν ανέφερε ότι με τα δείγματα που παίρνουν τώρα έχει καθαρίσει ο Ασωπός και δεν δείχνει δείγματα εξασθενούς χρωμίου. Τέλος αμφισβήτισε τα αποτελέσματα της ΔΕΥΑΘ και του Πανεπιστημίου πάτρας το οποίο είπε δεν είναι αναγνωρισμένο εργαστήριο για αναλύσεις νερού.

Ο κ. Παντελόγλου έκανε μια πιο κοινωνική και πολιτική ανάλυση του θέματος αναφέροντας ότι την ευθύνη την φέρουν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν ανεξέλγκτα και κάτω από πλήρη καθεστώς ανομίας αφού ούτε η Νομαρχία κάνει τίποτα ούτε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εριξε και τη βόμβα ότι η ευρωπαική Ενωση σε εγγραφό της μιλάει για όριο στο εξασθενές 0,05 το οποίο είναι σχεδόν μηδενικό αλλά μας το κρύβουν επίτηδες. Τέλος ζήτησε από τους δασκάλους να μην εφυσηχάζουν από τις επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες καθημερινά αλλάζουν για να αποσιωπηθούν οι μεγάλες ευθύνες που υπάρχουν. Και η ευρωπαική ενωση εχει στείλει εγγραφο στην ελληνικη πολιτεία που την καλεί να δώσει εξηγήσεις στις 18/11 για την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Δεν την ενδιαφέρει το όριο αλλά ότι ανιχνεύθηκε και για αυτό το λόγο τρέχουν να δείξουν ότι ο Ασωπός καθάρισε.

Ο Νομικός περιβάλλοντος ανέφερε ότι σαφέστατα παρά την διχωγνωμία των επιστημόνων υπάρχει πρόβλημα και ανέφρε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει η αρχή της πρόληψης. Δεν είμαστε στις αρχές του αιώνα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με πειράματα και επιστημονικά συμπεράσματα όταν αυτό προκύψει αλλά οφείλουμε να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα.